top of page
Sim-Som projekt
SIMSOM_20210909_teljesarculat_2.jpg

Alapítványunk tagját, a Sim-som projekt projektvezetőjét, Simonné Jernei Katalint fogyatékos gyermeket nevelő szülőként már régóta foglalkoztatta a gondolat, hogy olyan munkát végezzen, mely értékteremtő és otthon is végezhető.

 

A kertészkedés mindig is örömmel végzett tevékenység volt számára, így családjával belevágtak egy tanya létrehozásába Göd külterületén.

A biodiverzitás és az ökológiai szemlélet jegyében gazdálkodnak. Az évek során egyre inkább világossá vált számára, hogy a kertészkedésben sok olyan munkafolyamat van, melyeket folyamatos kontroll mellett fogyatékos emberek is képesek lennének elvégezni. Ezzel nem csak értelmes és értékteremtő tevékenységet kínálhatunk felnőttkorú sérült gyermekeink számára, hanem finom és egészséges táplálék előállítása mellett bevételt (fizetést) is termelő munkát is biztosíthatunk számukra.

 

A NEA 2021 pályázaton elnyert támogatásnak köszönhetően 2021. júniusában a Sim-som tanyán Kati vezetésével elindulhatott a közös munka két középsúlyos Down-szindrómás fiatallal, Pötykével és Zsomborral. Mivel ez az első munkahelyük, a munkavégzéssel, munkahellyel kapcsolatos alapvető fogalmakat, szabályokat, elvárásokat kellett elsőként elsajátítaniuk. Az elvégzendő feladatokat illetően az első célkitűzés az volt, hogy felkeltsük az érdeklődésüket a kertészkedés iránt. Fontos, hogy jól érezzék magukat a kertben, és idő kell arra is, hogy kiismerjék magukat a területen. A konkrét feladatok legyenek könnyen érthetők és elvégezhetők. Az elmúlt hónapokban rengetegféle tevékenységet kipróbáltak a fiúkkal és mostanra már ki is alakult, hogy mit tudnak önállóan elvégezni, mi az, amit nem szabad rájuk bízni, és amit folyamatos segítséggel, kontrollal mégis meg tudnak oldani. Ifjú munkatársaink kedve töretlen, szorgalmuk és kitartásuk nő, és még sok öröm vár ránk a hátralévő időszakban. Egyértelmű, hogy mind Pötyke és Zsombor, mind a családjaik számára nagyon pozitív változásokat hozott, hogy életükben először (jól megérdemelt!) fizetésért hasznos termelő munkát végeznek. 

SIMSOM_20210909_teljesarculat_2.jpg

A NEA 2022 pályázaton elnyert támogatásnak köszönhetően folytatódhat a Sim-som tanyán 2021-ben elindult közös munka két középsúlyos Down-szindrómás munkatársunkkal, Pötykével és Zsomborral. A fiatalok rengeteg mindent megtanultak az elmúlt év során és várakozáson felül teljesítették a rájuk bízott feladatokat. A segítségükkel megtermelt zöldségeket, és a tanyán összegyűjtött növényekből együtt készített dísztárgyakat, karácsonyi díszeket a termelői piacon közösen árusítottuk. Nagy sikere volt, ezért ebből szeretnénk hagyományt teremteni. 

Reméljük, sokáig tudjuk folytatni a közös munkát, mert minden résztvevőnek nagy örömet okoz.

IMG_0174.JPG
IMG_0536.jpeg
IMG_0378.jpeg
NEA_ME_BGA_edited.jpg
Sim-som projekt 2.0
Szülősegítő Szolgáltatások

SZÜLŐSEGÍTŐ SZOLGÁLTATÁSOK

A SLACHTA MARGIT NEMZETI SZOCIÁLPOLITIKAI INTÉZET „Szülősegítő szolgáltatások támogatása” (kód: SZÜLŐ2021) pályázatán elnyert támogatásból valósítjuk meg „Segíts magadon, segíts másokon!” projektünket. Programunk 3 fő pillére egy intézménylátogatás, alapítványunk kuratóriuma számára szervezetfejlesztés, valamint a tudásmegosztás, tapasztalatcsere, kapcsolatépítés. Mindegyik tevékenység fókuszában a fogyatékos gyermeket nevelő szülők nehézségei és az azokra adható válaszok állnak.
 

Mint érintett családok, szülők, érdeklődésünk fókuszában állnak a már működő lakhatást és/vagy foglalkoztatást biztosító intézmények. Hosszútávú terveink megvalósításához a meglévő jó gyakorlatok megismerése, tapasztalatszerzés, folyamatos tanulás és együttgondolkodás szükséges. Ezért 2021. augusztus 9. és 12. között kuratóriumunk tagjainak és alapítványunk önkénteseinek egy része meglátogatta a KELE 2015 Szociális Szolgáltató Nonprofit Kft. Erdőhorvátiban támogatott lakhatást és szociális fejlesztő foglalkozást nyújtó intézményeit.  
 

Mind a Vargánya Ház, mind a Rizike Ház lakói és dolgozói nagy szeretettel fogadtak minket. Míg gyermekeink ismerkedtek a szociális foglalkoztatóban zajló tevékenységekkel, addig Turcsik László, a KELE 2015 Szociális Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője színes előadást tartott a fogyatékosügyben szerzett tapasztalatairól, különös tekintettel a támogatott lakhatás létrehozására és működtetésére, mivel bennünket ez a téma érdekelt leginkább. Ez a téma állt a 3 napos együttlétünk középpontjában, és a „hivatalos programokon” túl, éjszakába nyúló beszélgetéseink fókuszában is.
 

A gyönyörű környezet és nagyszerű vendéglátás biztosította a csodálatos hátteret a szervezetfejlesztéshez. Sikerült át- illetve újragondolnunk a hosszú-, közép- és rövidtávú stratégiánkat, kitűznünk a közös célokat és körvonalaznunk az ahhoz vezető lépéseket, meghatároznunk az előttünk álló feladatokat.
Köszönjük mind támogatónknak, mind vendéglátóinknak, hogy ezalatt a 3 nap alatt fogyatékos gyermekeink élményekben gazdagodhattak, nekünk szülőknek pedig lehetőségünk nyílt a közös gondolkodásra, jövőtervezésre!

nszi_3.jpg
emmi_color-cmyk.png

MOME MOVEMENT

Alapítványunk támogatást nyert a MOME Movement pályázatán, melynek célja magyarországi nonprofit szervezetek vizuális kommunikációjának segítése. A Sim-som projekt logóját a MOME hallgatói Gáspár Sára, Lantos Réka és Nguyen Nancy tervezték. Köszönet érte!

Mome Movement
bottom of page